Condensatorul este ansamblul format din doua conductoare intre care se afla material electroizolant.
Modul sau de functionare se bazeasa pe principiul conform caruia,daca se aplica o dif. de potential pe armaturile condensatorului,acestea se incarca cu sarcini egale,dar de semne contrare.
Condensatorul inmagazineaza energie electrica pe care o poate restitui circuitului.In curent continuu,condensatorul se comporta ca un intrerupator deschis,iar in curent alternativ,ca un intrerupator inchis.
Tipuri de condensatoare:
¬condensatoare bloc sau rulate
¬condensatoare ceramice
¬condensatoare cu vid
Marimea ce caract. un condensator este capacitatea electrica.Unitatea de masura a capacitatii este farad-ul(F) cu submultiplii sai.
Utilizarea condensatoarelor
In domeniul curentilor slabi,condensatoarele se utilizeaza in:Radiotehnica,TV,Telegrafie,radiolocatie,Telefonie,automatizari,in tehnica fotografierii pt. a obt. intensitati luminoase mari in intervale scurte de timp(blitz).
I domeniul curentilor tari,se utilizeaza pt. pornirea unor motoare electrice,la linii de transport a energiei electrice,etc.
- Gama temperaturilor nominale: intervalul temperaturilor ambiente în care funcționează condensatorul.
- Temperatura maximă: temperatura punctului celui mai cald al suprafaței exterioare a condensatorului.
- Temperatura minimă: temperatura punctului celui mai rece al suprafaței exterioare a condensatorului.
- Capacitatea nominală: valoarea capacității electrice marcată pe condensator.
- Toleranțe ale capacității nominale, (%): deviațiile maxime admisibile ale valorii reale a capacității de la valoarea nominală.
- Tensiunea nominală, : tensiunea continuă maximă sau tensiunea alternativă eficace ce poate fi aplicată permanent pe terminalele condensatorului (la borne).
- Tensiunea de categorie, : tensiunea ce poate fi aplicată pe un condensator care funcționează la temperatura maximă a categoriei.
- Tangenta unghiului de pierderi, : raportul dintre puterea activă și puterea reactivă a condensatorului pentru o tensiune sinusoidală de o anumită frecvență.
- Rezistența de izolație, : raportul dintre tensiunea continuă aplicată la terminalele condensatorului și curentul ce-l străbate, măsurat după un timp antestabilit, de regulă 1...5 minute.
- Rigiditate dielectrică: tensiunea maximă continuă pe care trebuie să o suporte condensatorul minimum 1 minut fără să apară străpungeri sau conturnări.
- Coeficient de temperatură: variația relativă a capacității pentru o variație de temperatură de 1 grad centigrad.
- Curent de fugă, : curentul de conducție ce trece prin condensator atunci când i se aplică o tensiune continuă pe terminale.
- Impedanța, : valoarea exprimată în a sumei tuturor componentelor electrice (rezistență ohmică, reactanță capacitivă și inductivă) din schema echivalentă a unui condensator real.
- Curent ondulatoriu , : valoarea eficace a curentului alternativ maxim admis la frecvența de 50...60 Hz sau 100...120Hz la care condensatorul electrolitic poate fi supus permanent sub tensiune nominală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu