miercuri, 11 decembrie 2013

                                                          Condensatoare
Condensatorul este ansamblul format din doua conductoare intre care se afla material electroizolant.
Modul sau de functionare se bazeasa pe principiul conform caruia,daca se aplica o dif. de potential pe armaturile condensatorului,acestea se incarca cu sarcini egale,dar de semne contrare.
Condensatorul inmagazineaza energie electrica pe care o poate restitui circuitului.In curent continuu,condensatorul se comporta ca un intrerupator deschis,iar in curent alternativ,ca un intrerupator inchis.
Tipuri de condensatoare:
¬condensatoare bloc sau rulate
¬condensatoare ceramice
¬condensatoare cu vid
Marimea ce caract. un condensator este capacitatea electrica.Unitatea de masura a capacitatii este farad-ul(F) cu submultiplii sai.
Utilizarea condensatoarelor
In domeniul curentilor slabi,condensatoarele se utilizeaza in:Radiotehnica,TV,Telegrafie,radiolocatie,Telefonie,automatizari,in tehnica fotografierii pt. a obt. intensitati luminoase mari in intervale scurte de timp(blitz).
I domeniul curentilor tari,se utilizeaza pt. pornirea unor motoare electrice,la linii de transport a energiei electrice,etc.
W= \int_0^Q V \text{d}q = \int_0^Q \frac{q}{C} \text{d}q = {1 \over 2} {Q^2 \over C} = {1 \over 2}  C V^2 = {1 \over 2} VQ.
  • Gama temperaturilor nominale: intervalul temperaturilor ambiente în care funcționează condensatorul.
  • Temperatura maximă: temperatura punctului celui mai cald al suprafaței exterioare a condensatorului.
  • Temperatura minimă: temperatura punctului celui mai rece al suprafaței exterioare a condensatorului.
  • Capacitatea nominală: valoarea capacității electrice marcată pe condensator.
  • Toleranțe ale capacității nominale, (%): deviațiile maxime admisibile ale valorii reale a capacității de la valoarea nominală.
  • Tensiunea nominală,  \scriptstyle  U_{n} : tensiunea continuă maximă sau tensiunea alternativă eficace ce poate fi aplicată permanent pe terminalele condensatorului (la borne).
  • Tensiunea de categorie,  \scriptstyle U_{c}: tensiunea ce poate fi aplicată pe un condensator care funcționează la temperatura maximă a categoriei.
  • Tangenta unghiului de pierderi,  \scriptstyle tg \delta : raportul dintre puterea activă și puterea reactivă a condensatorului pentru o tensiune sinusoidală de o anumită frecvență.
  • Rezistența de izolație, \scriptstyle R_{iz}: raportul dintre tensiunea continuă aplicată la terminalele condensatorului și curentul ce-l străbate, măsurat după un timp antestabilit, de regulă 1...5 minute.
  • Rigiditate dielectrică: tensiunea maximă continuă pe care trebuie să o suporte condensatorul minimum 1 minut fără să apară străpungeri sau conturnări.
  • Coeficient de temperatură: variația relativă a capacității pentru o variație de temperatură de 1 grad centigrad.
  • Curent de fugă, \scriptstyle I_f : curentul de conducție ce trece prin condensator atunci când i se aplică o tensiune continuă pe terminale.
  • Impedanța, \scriptstyle Z : valoarea exprimată în \scriptstyle \Omega a sumei tuturor componentelor electrice (rezistență ohmică, reactanță capacitivă și inductivă) din schema echivalentă a unui condensator real.
  • Curent ondulatoriu , \scriptstyle I/I_0 : valoarea eficace a curentului alternativ maxim admis la frecvența de 50...60 Hz sau 100...120Hz la care condensatorul electrolitic poate fi supus permanent sub tensiune nominală.

miercuri, 4 decembrie 2013

                                                              Elemente pasive de circuit

*Elementele pasive de circuit sunt acele elemente care intra in componenta circuitelor electrice si au rol de consumatori.
*Rezistoarele sunt elemente de circuit care au proprietatea de limitare a curentului electric.
Utilizarea rezistoarelor.Sunt utilizate in montaje electronice,in constructia aparatelor electronice in uz general,a calculatoarelor,a aparatelor de masurare,in telefonie etc.,in circuite electrice la pornirea si franarea motoarelor electrice-acolo unde este necesara limitarea curentului electri-sau ca elemente de incalzire.
Tipuri de rezistoare:
*rezistoare pentru curenti slabi
*rezistoare pentru curenti tari
*rezistoare fixe
*rezistoare variabile
*rezistoare bobinate cu fir conductor
*rezistoare din fonta
*rezistoare din tabla
*rezistoare chimice
Rezistorul este o piesă componentă din circuitele electrice și electronice a cărei principală proprietate este rezistența electrică. Rezistorul obișnuit are două terminale; conform legii lui Ohm, curentul electric care curge prin rezistor este proporțional cu tensiunea aplicată pe terminalele rezistorului (I=\frac{U}{R}). Cel mai important parametru al unui rezistor este rezistența sa electrică, exprimată în ohmi.
Rezistoarele sunt complet caracterizate prin relația între tensiunea la borne și intensitatea curentului prin element, atunci când dependența U=f(I) este liniară. Rezistoarele se pot clasifica dupa mai multe criterii.
Dupa materialul folosit, se realizează: rezistoare din metale sau aliaje metalice (fire sau benzi); rezistoare peliculare cu carbon, (pelicule depuse pe un suport izolat); rezistoare cu peliculă de metal-oxid; rezistoare cu lichid, bazate pe rezistența unui strat de lichid între două plăci metalice cufundate în lichid.
Un rezistor variabil este un rezistor a cărui rezistență electrică poate fi ajustată prin deplasarea mecanică a unui contact (cursor) electric intermediar; cel mai adesea rezistoarele de acest tip au trei terminale: capetele rezistorului (între care rezistența este maximă și constantă) și conexiunea la contactul mobil(cursor). Dacă contactul mobil nu face punct comun cu unul din capete, atunci uzual se vorbește despre "un potențiometru", care este un divizor variabil de tensiune.
În circuit, rolul rezistorului poate fi:
  • producerea căderii de tensiunii dorite între două puncte din circuit;
  • determinarea curentului dorit printr-o altă piesă a circuitului;
  • divizarea unei tensiuni într-un raport dat (circuit divizor de tensiune);
  • terminarea unei linii de transmisie(ca rezistență de sarcină).
    215 × 226 - electroniq.net Proprietatea fizica a materialelor de a se opune intr-o masura mai mare sau mai mica trecerii curentului electric poarta numele de rezistenta electrica
    Componentele electronice pasive construite special spre a avea o anumita rezistenta electrica se numesc rezistoare (in practica,in locul denumirii de rezistor se mai foloseste inca denumirea de rezistenta).

    Rezistorul este componenta electronica de circuit, cu doua borne, care are are proprietatea, potrivit careia, intre tensiunea la bornele lui si curentul care-l parcurge, exista relatia, descoperita de G.S.Ohm si cunoscuta sub denumirea de            legea lui Ohm :

        U = R I  , unde R este marimea rezistorului.

    Unitatea de masura a rezistentei electrice este ohmul ().In practica se utilizeaza si multiplii acestei marimi: kiloohmul  (K) si megaohmul (M), intre acestea existand relatiile: 1K = 1 000  ;1M =1 000 K=1 000 000

    Relatia de definitie a rezistentei electrice este : in care U este diferenta de potential (tensiunea) constanta, contiunua, aplicata la capetele rezistorului si I este curentul constant care strabate rezistorul.

    Rezistenta nominala - Este marimea valorii rezistentei,marcata in cifre sau in dungi colorate, pe corpul rezistorului. Acestei valori i se asociaza intodeauna toleranta, exprimata in procente din valoare.

    Puterea disipata nominala, Pdn [W] - Este puterea maxima - in curent continuu sau alternativ - pe care o poate disipa un rezistor, in conditii de mediu exterior determinate, pe o perioada indelungata de timp, fara ca rezistenta nominala sa se modifice. Daca rezistorul este supus unei puteri mai mari decat puterea nominala, pot apare fenomene ca variatia inadmisibila a parametrilor sai, reducerea duratei de functionare sau distrugerea elementului rezistiv. Rezistoarele utilizate cel mai frecvent in in montajele electronice au puterea de disipatie cuprinsa in limitele 0,1-2W.

    Tensiunea nominala, Un [V] - Este tensiunea continua sau valoarea eficace a tensiunii alternative aplicata la bornele rezistorului, in conditii normale ale mediului inconjurator, fara ca rezistorul sa se distruga. Marimea tensiunii nominale depinde de dimensionarea si constructia rezistorului, de proprietatile elementului rezistiv si de puterea nominala. Tensiunea corespunzatoare puterii nominale de disipatie, Pn,poate fi determinata cu relatia: unde Rn este rezistenta nominala a rezistorului. Tensiunea la care se incearca  rezistoarele este mai mare decat tensiunea nominala de 1,5-2 ori.

    Rezistenta rezistorului in curent alternativ - Marimea rezistentei rezistorului difera,in curent alternativ, de valoarea masurata in curent continuu,datorita existentei capacitatii si inductantei distribuite pe lungimea elementului rezistiv, a efectelor de suprafata si a pierderilor dielectrice in suportul rezistorului si in straturile de protectie. Din acest motiv rezistenta totala a rezistorului in curent alternativ, si in special la frecvente inalte, are un caracter complex si variaza cu modificarea frecventei, rezistorul real comportandu-se in acest caz,in parte ca o inductanta si in parte ca o capacitate.

    Tensiunea de zgomot - Este valoarea eficace a tensiunii aleatoare care apare la bornele rezistorului,atunci cand este parcurs de un curent continuu.Valoarea acestei componente, a tensiunii de zgomot, numita impropriu zgomotul termic,este proportionala cu cfrecventa si temperatura. Pentru rezistoarele de mare rezistenta electrica, zgomotul termic poate fi mai mare decat zgomotul propriu decat zgomotul propriu al montajelor, influentand semnificativ asupra sensibilitatii constructiilor electronice realizate. Raportul dintre tensiunea de zgomot si tensiunea de curent continuu aplicata la bornele rezistorului defineste factorul de zgomot al rezistorului, marime care se exprima in  sau in decibeli. Factorul de zgomot al rezistoarelor peliculare utilizate in echipamentele electronice se gaseste in limitele 1-5  pentru rezistoarele de uz general si sub 1  pentru rezistoarele speciale. Acest factor de zgomot creste odata cu cresterea temperaturii si a valorii rezistentei.

        La conectarea in serie a mai multor rezistoare,rezistenta totala se mareste si este data de relatia:           

     La conectarea in paralel a doua sau mai multe rezistoare rezistenta totala se micsoreaza fata de valoarea oricareia dintre rezistente si este data de relatia:              
                            
    Simboluri

    Bobine

    In sens larg, prin bobina se intelege un element de circuit format dintr-un conductor electric astfel infasurat, incat se formeaza una sau mai multe spire.
    O spira are doua conductoare active: unul de ducere si unul de intoarcere, raportat la sensul curentului prin spira.

    Ca forme obisnuite, intalnim bobine cilindrice, paralelipipedice sau toroidale. Clasificarea bobinelor se poate face si dupa alte criterii, asa cum va reiesi in cele ce urmeaza.

      Pentru bobine nu exista o productie de serie standardizata, in general, fiind fab...

miercuri, 27 noiembrie 2013

Circuite Electronice Simple

Un circuit electric este o rețea electrică în buclă închisă ce include componente electrice și (evtl. electromecanice), realizându-se astfel o cale închisă (cu dus și întors) pentru curentul electric. Principial, d.p.d.v. electric o rețea este o conexiune dintre două sau mai multe componente, și poate fi și deschisă, nu neapărat un circuit închis.
Rețelele electrice, care se compun din surse de tensiune sau de curent, elemente liniare (rezistori, capacități - condensatori, inductori) și elemente liniar distribuite (linii de transmisie a energiei), pot fi analizate prin metode algebrice pentru determinarea răspunsului în DC (curent continuu), în AC (curent alternativ), sau și în regim tranzitoriu. Aceste rețele sunt numite rețele electrice analogice (liniare).
O rețea care în plus conține și componente electronice active se numește circuit (rețea) electronic. Aceste rețele pot fi liniare, neliniare (digitale) sau combinate, și necesită un design și o analiză mai complexă. În zilele noastre circuitele electrice și electronice au atins

Metode de proiectare

Pentru a construi un circuit electric, fie analogic fie digital, inginerii electricieni calculează tensiunile și curenții în toate punctele circuitului. Circuitele liniare, care sunt circuite care au la intrare și la ieșire aceeași frecvență, pot fi analizate folosind teoria numerelor complexe. Circuitele neliniare pot fi analizate în mod satisfăcător doar cu ajutorul computerului, folosind programe specializate. Există însă și tehnici de estimare.
Limbajele de programare pentru simularea circuitelor, așa cum ar fi VHDL sau PSPICE, permit inginerilor proiectarea circuitelor într-un timp scurt și cu costuri reduse, în același timp eliminând erorile uzuale.

Legi electrice

Un număr de legi electrice se aplică pentru toate circuitele electrice. Acestea sunt:
  • Legea lui Kirchoff pentru curent: Suma curenților care intră într-un nod este egală cu suma curenților care ies din nodul respectiv.
  • Legea lui Kirchoff pentru tensiune: Suma diferențelor de potențial într-o buclă de circuit este zero.
  • Legea lui Ohm: Căderea de tensiune pe un rezistor este egală cu produsul rezistenței și al curentului care parcurge rezistorul (la temperatură constantă).
  • Teorema lui Norton: Orice rețea de surse de tensiune și/sau curent și rezistori poate fi echivalată cu o sursă ideală de curent și un singur rezistor în paralel cu acea sursă.
  • Teorema lui Thévenin: Orice rețea de surse de tensiune și/sau curent și rezistori poate fi echivalată cu o sursă ideală de tensiune și un singur rezistor în serie cu acea sursă. Vezi Analiza circuitelor rezistive.
Dacă circuitul conține componente neliniare sau reactive atunci sunt necesare și alte legi, mai complexe. Uneori pentru rezolvarea circuitelor neliniare se folosesc metode de aproximare. Aplicarea aproximărilor generează un sistem de ecuații care pot fi rezolvate manual sau de calculator.
un grad extrem de complexitate, cât și de miniaturizare.

miercuri, 20 noiembrie 2013

                                                          Foaie de evaluare

2)Intocmiti o lista cu zece materiale conductoare:
1)argint
2)aur
3)platina
4)cuprul
5)bronz
6)alama
7)nuchelina
8)manganina
9)fonta
10)otel
1. Notă introductivă

Modulul „Tehnologie electronică” face parte din cultura de specialitate pentru domeniul de pregătire de bază Electronică automatizări,  clasa a IX-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică şi are alocat, conform planului de învăţământ, un număr de 72 ore din care:
- 36 ore - instruire practică.

Modulul “Tehnologie electronică” familiarizează elevul cu materialele folosite în electronică, sculele instrumentele şi dispozitivele specifice domeniului precum şi  metodele de asamblare a echipamentelor electronice.

2. Unitatea / unităţile de competenţe/ rezultate ale învăţării la care se referă modulul

1. Utilizarea sculelor instrumentelor şi dispozitivelor.
2. Aprovizionarea cu  materiale.
3. Asamblarea /dezasamblarea echipamentelor electronice.


3. Corelarea rezultatelor învăţării şi criteriilor de evaluare



Denumirea Modulului: TEHNOLOGIE ELECTRONICĂ

Cunoştinţe
Deprinderi Criterii de evaluare

Rezultatul învăţării 1: Citeşte şi utilizează documente scrise în limbaj de specialitate.

Documente (registre,bonuri, evidenţe simple, jurnale, corespondenţă oficială, CV-uri, note de informare, articole, scrisori, extrase din normele de protecţie a muncii, prospecte, cataloage, pliante, foi tipizate, fişe tehnologice, devize) utilizate la selectarea informaţiilor (date, termene, reguli, condiţii, forme de prezentare, parametri) necesare aprovizionării cu materiale.

Documentaţia tehnică şi tehnologică folosită în atelier (standarde pentru desenul tehnic - linii, formate, scriere, indicator, simboluri, scheme electrice simple de instalaţii electrice, scheme electronice simple, scheme de conexiuni, planuri de amplasare, schiţe)
o Selectarea de documente din surse specializate.
o Utilizarea informaţiilor în activităţi profesionale.
o Efectuarea de reprezentări grafice simple.
o Reprezentarea schemelor electrice şi electronice simple.
o Citirea unor scheme electrice simple.
1. Completarea sau redactarea corectă a documentaţiei pentru sarcini de lucru
2. Utilizarea simbolurilor în schemele electrice.
3. Realizarea corelării dintre simbol şi denumirea acestuia.
4. Recunoaşterea componentelor schemei electrice folosind simbolurile


Rezultatul învăţării 2: Aprovizionează locul de muncă

Materiale specifice activităţii: cabluri clasice şi fibră optică; conectori; suporţi cablu; componente electrice şi electronice; cablaje imprimate; diluanţi; vopsele; materiale izolante
o Alcătuirea necesarului de materiale pe baza citirii unor scheme electrice simple.
o Manevrarea materialelor specifice activităţii în condiţii de securitate a    utilizatorului şi a materialelor.
1. Completarea documentelor specifice la solicitarea, primirea şi predarea materialelor, în conformitate cu normele de consum şi instrucţiunile de serviciu.
2. Depozitarea materialelor la locul de muncă, respectând regulile de securitate şi ergonomie a muncii.
3.   Citirea documentaţiei
      tehnice de specialitate.

                                                                  MATERIALE UTILIZATE IN ELECTROTEHNICA SI
                                                                                     ELECTRONICA
Electrotehnica este stiinta care studiaza fenomenele electrice si magnetice din puctul de vedere al aplicatiilir lor in tehnica.
Electronica este stiinta care studiaza fenomenele legate de miscarea in diferite medii a particulelor incarcate electric,totodata,electronica studiaza si constructia dispozitivelor si aparatelor care functioneaza pe baza acestor fenomene.
Materialele conductoare sunt materiale care conduc curentul electric.
Electrolitii sunt materiale in stare lichida care conduc curentul electric si care,in cursul acestui proces,sufera modificari chimice.
Materialele semiconductoare sunt acele materiale care permit trecerea curentului electric in conditii speciale si numai daca primesc energie din exterior.
Materialele izolatoare sunt caracterizate de proprietatea de a nu conduce curentul electric.

miercuri, 2 octombrie 2013



Norme de protectia muncii in timpul lucrulu cu calculatorul


                In cabinetul de informatica elevii sunt foarte atenti la indicatile si cerintele profesorului.
                Nu este permis elevilor ca in cabinetul de informatica sa consume mancare, apa sau bauturi racoritoare.
                Nu este permis elevilor sa atinga instalatiile electrice de pe pereti sau sa traga de cablurile care alimenteaza calculatoarele.
                Nu este permis elevilor sa apese cu brutalitate pe tastatura, sa atinga monitorul cu degetele, sa zgarie carcasa unitatii centrale sau monitorul.
                Nu este permis elevilor sa introduca in calculator dischete, CD-uri sau DVD-uri aduse de acasa. Ele trebuie predate profesorului la intrarea in cabinetul de informatica si vor fi recuperate la sfarsitul orei.
                Elevii in cabinetul de informatica sunt obligati sa pastreze curatenia iar atunci cand este nevoie sa contribuie la realizarea curateniei pentru ca activitatea sa se desfasoare in conditii igienice.
                 Elevilor le este cu desavarsire interzis sa desfaca unitatea centrala, mouse-ul, tastatura, monitorul si trebuie sa dea dovada de comportare civilizata in timpul orelor petrecute in cabinetul de infomatica. Relatiile dintre elevi, si dintre elevi si profesor trebuie sa fie de respect reciproc pentru mentinerea unui climat optim de lucru.
                 Nerespectarea acestor cerinte pot atrage dupa sine producerea de accidente neplacute, accidente de care elevii sunt direct raspunzatori.Elevii raspund material precum si  moral in fata consiliului profesoral al clasei pentru stricaciunile cauzate intentionat sau nu asa cum au semnat in procesul verbal la inceputul fiecarui semestru.

     Sfaturi pentru utilizatorii calculatoarelor


                                        Ergonomie


   In aceasta categorie sunt cuprinse acele elemente care duc la crearea unui mediu sanatos de lucru, si anume:
Ø    pastrarea unei distante optime fata de monitor (recomandat 60 de cm), pentru a evita afectarea ochilor ;
Ø    pozitionarea adecvata a monitorului, mouse-ului si tastaturii;
Ø    utilizarea unor scaune reglabile ;
Ø    distanta adecvata pentru genunchi si coapse de la birou la terminal ;
Ø    tastatura ergonomica cu un design ce permite o pozitionare corecta a mainilor ;
Ø    luminozitate si aerisire buna a incaperii;
Ø    pauze de 10 minute dupa fiecare 50 de minute in fata calculatorului ;
Ø    antebratele si coapsele trebuie sa fie orizontale, coatele apropiate de corp astfel incat sa formeze un unghi de 90º cu antebratul. Spatele se tine drept si talpile sprijinite in intregime pe podea ;
Ø    degetele se tin usor curbate pe tastatura iar tastele se ating usor, fara brutalitate ;
Ø    ecranul monitorului se va curata eliminandu-se orice pata, reflexie sau stralucire. Contrastul si luminozitatea monitorului se vor regla convenabil. Se vor elimina sursele de zgomot.
Ø    cablurile de alimentare sa fie bine reglate si protejate ;
Ø    dotarea ferestrelor cu jaluzele pentru a evita stralucirea sau reflexia luminii ;
Ø    asigurarea existentei unei surse de lumina pentru a evita oboseala ochilor ;
Ø      intreruperi frecvente ale lucrului la calculator (se recomanda privitul unei plante sau iesirea la aer curat).

Probleme de sanatate


   Se pot enumera cateva dintre problemele de sanatate cauzate de lucrul cu calculatorul:
Þ       oboseala
Þ       slabirea vederii
Þ       probleme cu spatele
Þ       dureri de umeri
Þ       dureri de cap .





Protejarea mediului prin utilizarea monitoarelor ce consuma putina energie si a     posibilitatilor de reciclare


        Calculatoarele afecteaza foarte mult mediul inconjurator deoarece utilizeaza foarte multa energie si emit radiatii. De aceea se recomanda utilizarea acelor monitoare si imprimante ce consuma cat mai putin curent. Este bine sa se incerce, pe cat posibil, reciclarea hartiei utilizata la imprimarea diferitelor documente si a cartuselor folosite la imprimarea hartiei, prin reincarcarea acestora.
        Scaderea necesitatii utilizarii documentelor imprimate datorita existentei documentelor electronice (dischete, CD-uri, DVD-uri, stick-uri ).
        Necesitatea pastrarii documentelor pe suport de hartie a scazut foarte mult deoarece , documentele in format electronic prezinta o mobilitate mai mare, ele putand fi transportate foarte usor si se pot realiza oricate copii ale acestora .

vineri, 27 septembrie 2013

Bun venit pe pagina mea!!!

   Buna eu sunt Campeanu Adrian Ovidiu sunt clasa a VIII-a B si imi place sportul,chimia,romana,engleza si putin matematica.Mie imi place f. mult fotbalul si tin cu Real Madrid.