miercuri, 27 noiembrie 2013

Circuite Electronice Simple

Un circuit electric este o rețea electrică în buclă închisă ce include componente electrice și (evtl. electromecanice), realizându-se astfel o cale închisă (cu dus și întors) pentru curentul electric. Principial, d.p.d.v. electric o rețea este o conexiune dintre două sau mai multe componente, și poate fi și deschisă, nu neapărat un circuit închis.
Rețelele electrice, care se compun din surse de tensiune sau de curent, elemente liniare (rezistori, capacități - condensatori, inductori) și elemente liniar distribuite (linii de transmisie a energiei), pot fi analizate prin metode algebrice pentru determinarea răspunsului în DC (curent continuu), în AC (curent alternativ), sau și în regim tranzitoriu. Aceste rețele sunt numite rețele electrice analogice (liniare).
O rețea care în plus conține și componente electronice active se numește circuit (rețea) electronic. Aceste rețele pot fi liniare, neliniare (digitale) sau combinate, și necesită un design și o analiză mai complexă. În zilele noastre circuitele electrice și electronice au atins

Metode de proiectare

Pentru a construi un circuit electric, fie analogic fie digital, inginerii electricieni calculează tensiunile și curenții în toate punctele circuitului. Circuitele liniare, care sunt circuite care au la intrare și la ieșire aceeași frecvență, pot fi analizate folosind teoria numerelor complexe. Circuitele neliniare pot fi analizate în mod satisfăcător doar cu ajutorul computerului, folosind programe specializate. Există însă și tehnici de estimare.
Limbajele de programare pentru simularea circuitelor, așa cum ar fi VHDL sau PSPICE, permit inginerilor proiectarea circuitelor într-un timp scurt și cu costuri reduse, în același timp eliminând erorile uzuale.

Legi electrice

Un număr de legi electrice se aplică pentru toate circuitele electrice. Acestea sunt:
  • Legea lui Kirchoff pentru curent: Suma curenților care intră într-un nod este egală cu suma curenților care ies din nodul respectiv.
  • Legea lui Kirchoff pentru tensiune: Suma diferențelor de potențial într-o buclă de circuit este zero.
  • Legea lui Ohm: Căderea de tensiune pe un rezistor este egală cu produsul rezistenței și al curentului care parcurge rezistorul (la temperatură constantă).
  • Teorema lui Norton: Orice rețea de surse de tensiune și/sau curent și rezistori poate fi echivalată cu o sursă ideală de curent și un singur rezistor în paralel cu acea sursă.
  • Teorema lui Thévenin: Orice rețea de surse de tensiune și/sau curent și rezistori poate fi echivalată cu o sursă ideală de tensiune și un singur rezistor în serie cu acea sursă. Vezi Analiza circuitelor rezistive.
Dacă circuitul conține componente neliniare sau reactive atunci sunt necesare și alte legi, mai complexe. Uneori pentru rezolvarea circuitelor neliniare se folosesc metode de aproximare. Aplicarea aproximărilor generează un sistem de ecuații care pot fi rezolvate manual sau de calculator.
un grad extrem de complexitate, cât și de miniaturizare.

miercuri, 20 noiembrie 2013

                                                          Foaie de evaluare

2)Intocmiti o lista cu zece materiale conductoare:
1)argint
2)aur
3)platina
4)cuprul
5)bronz
6)alama
7)nuchelina
8)manganina
9)fonta
10)otel
1. Notă introductivă

Modulul „Tehnologie electronică” face parte din cultura de specialitate pentru domeniul de pregătire de bază Electronică automatizări,  clasa a IX-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică şi are alocat, conform planului de învăţământ, un număr de 72 ore din care:
- 36 ore - instruire practică.

Modulul “Tehnologie electronică” familiarizează elevul cu materialele folosite în electronică, sculele instrumentele şi dispozitivele specifice domeniului precum şi  metodele de asamblare a echipamentelor electronice.

2. Unitatea / unităţile de competenţe/ rezultate ale învăţării la care se referă modulul

1. Utilizarea sculelor instrumentelor şi dispozitivelor.
2. Aprovizionarea cu  materiale.
3. Asamblarea /dezasamblarea echipamentelor electronice.


3. Corelarea rezultatelor învăţării şi criteriilor de evaluare



Denumirea Modulului: TEHNOLOGIE ELECTRONICĂ

Cunoştinţe
Deprinderi Criterii de evaluare

Rezultatul învăţării 1: Citeşte şi utilizează documente scrise în limbaj de specialitate.

Documente (registre,bonuri, evidenţe simple, jurnale, corespondenţă oficială, CV-uri, note de informare, articole, scrisori, extrase din normele de protecţie a muncii, prospecte, cataloage, pliante, foi tipizate, fişe tehnologice, devize) utilizate la selectarea informaţiilor (date, termene, reguli, condiţii, forme de prezentare, parametri) necesare aprovizionării cu materiale.

Documentaţia tehnică şi tehnologică folosită în atelier (standarde pentru desenul tehnic - linii, formate, scriere, indicator, simboluri, scheme electrice simple de instalaţii electrice, scheme electronice simple, scheme de conexiuni, planuri de amplasare, schiţe)
o Selectarea de documente din surse specializate.
o Utilizarea informaţiilor în activităţi profesionale.
o Efectuarea de reprezentări grafice simple.
o Reprezentarea schemelor electrice şi electronice simple.
o Citirea unor scheme electrice simple.
1. Completarea sau redactarea corectă a documentaţiei pentru sarcini de lucru
2. Utilizarea simbolurilor în schemele electrice.
3. Realizarea corelării dintre simbol şi denumirea acestuia.
4. Recunoaşterea componentelor schemei electrice folosind simbolurile


Rezultatul învăţării 2: Aprovizionează locul de muncă

Materiale specifice activităţii: cabluri clasice şi fibră optică; conectori; suporţi cablu; componente electrice şi electronice; cablaje imprimate; diluanţi; vopsele; materiale izolante
o Alcătuirea necesarului de materiale pe baza citirii unor scheme electrice simple.
o Manevrarea materialelor specifice activităţii în condiţii de securitate a    utilizatorului şi a materialelor.
1. Completarea documentelor specifice la solicitarea, primirea şi predarea materialelor, în conformitate cu normele de consum şi instrucţiunile de serviciu.
2. Depozitarea materialelor la locul de muncă, respectând regulile de securitate şi ergonomie a muncii.
3.   Citirea documentaţiei
      tehnice de specialitate.

                                                                  MATERIALE UTILIZATE IN ELECTROTEHNICA SI
                                                                                     ELECTRONICA
Electrotehnica este stiinta care studiaza fenomenele electrice si magnetice din puctul de vedere al aplicatiilir lor in tehnica.
Electronica este stiinta care studiaza fenomenele legate de miscarea in diferite medii a particulelor incarcate electric,totodata,electronica studiaza si constructia dispozitivelor si aparatelor care functioneaza pe baza acestor fenomene.
Materialele conductoare sunt materiale care conduc curentul electric.
Electrolitii sunt materiale in stare lichida care conduc curentul electric si care,in cursul acestui proces,sufera modificari chimice.
Materialele semiconductoare sunt acele materiale care permit trecerea curentului electric in conditii speciale si numai daca primesc energie din exterior.
Materialele izolatoare sunt caracterizate de proprietatea de a nu conduce curentul electric.